Anal fistül, kalın bağırsağın son kısmı (rektum) ile makat (anal) bölgesi derisi arasında normalde olmaması gereken tünel şeklinde bağlantıdır.
Fistüller sıklıkla anal apselerle ilişkilendirilir. Anal apselerin yaklaşık %50'sinde anal fistül vardır veya gelişecektir. Ancak, fistül gelişimi için anal apse olması şart değildir.
Apse aşamasında anal bölge çevresinde ağrı, kızarıklık veya şişlik gelişir. Halsizlik, üşüme, titreme ve ateş yüksekliği gibi enfeksiyon belirtileri de eşlik edebilir.
Fistülde ise sıklıkla, ağrı veya enfeksiyon belirtileri olmaksızın, anüs çevresinde tekrarlayan akıntı görülür. Bu ve benzeri şikayetler varlığında mutlaka bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekmektedir.
Anal fistül tanısı genellikle fizik muayene ile konulur. Tedavi planını yapmadan önce, ayırıcı tanı ve fistülün yapısını daha iyi anlamak amacıyla MR görüntüleme ve kolonoskopik bakı gerekebilir. Bu detaylı incelemenin sebebi, farklı fistül tipleri olması ve her fistül tipinde uygulanacak cerrahi tekniğin farklılık göstermesidir.
Fistüller makattaki dışkı tutmaya yarayan kaslarla (anal sfinkterler) ilişkilerine göre sınıflandırılır.
Yüzeysel
İntersfinkterik
Transsfinkterik
Suprasfinkterik
Ekstrasfinkterik
Anal fistül hastalığının ilaç tedavisi ne yazık ki yoktur. Seçilecek cerrahi yönteme ise hastanın kişisel özellikleri, hastalığın öyküsü ve fistül tipi değerlendirilerek karar verilir. Size en uygun cerrahi yöntemin belirlenmesi için mutlaka genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekmektedir.
Dr. Turan ACAR
Comments